HRVATSKA TRIATLONSKA LIGA HTL

Ideja o kvalitetnom sustavu natjecanja koje bi bilo inkubator kvalitete hrvatskih triatlonaca nastala je 2018. godine, a svoju definitivnu potvrdu za pokretanje dobila je u vrijeme organizacije Europskog kupa u Zagrebu 2019. godine. Inicijator novog sustava bio je predsjednik HTS-a Mario Kasović sa svojim najbližim suradnicima. Hrvatska triatlonska liga, skraćeno HTL, pokrenuta je 2020. godine kao odgovor na probleme poput nedostatka kvalitetnih rezultata na međunarodnim natjecanjima olimpijske vertikale, nepostojanja sustavnog praćenja mlađih dobnih kategorija, krive usmjerenosti sustava natjecanja, nedostatka vizije i nepostojanje strategije razvoja na lokalnom i nacionalnoj razini.

Primarni ciljevi HTL-a su:

  1. usmjerenost i kontinuitet na discipline olimpijske vertikale prema ETU/ITU,
  2. podizanje razine kvalitete i kompetitivnosti na međunarodnoj razini,
  3. usmjerenost na mlađe dobne kategorije,
  4. sustavno praćenje i kontrola kvalitete te prepoznavanje talenata.

HTL se odvija u glavnom dijelu sezone kad se formiraju bodovne ljestvice i kvalitete rezultata te odvija izbor za međunarodna natjecanja. Zamišljena je kao utrka za licencirane natjecatelje, ali i sustav koji će u budućnosti moći privući kvalitetne natjecatelje iz Europe i Svijeta.  Sustav natjecanja HTL-a čine 4 natjecanja ili redovna kola lige te završno natjecanje ili veliko finale, prema uzoru na sustav natjecanja najjačih triatlonskih nacionalnih saveza i Svjetska triatlonske serije (World Triathlon Series,  skraćeno WTS)

Prva 4 kola zamišljena su kao kvalifikacijska natjecanja za veliko finale koje je ujedno i prvenstvo Hrvatske za sve discipline HTL-a.

Svako kolo HTL-a sastoji se od 4 utrke odvojeno za mušku i žensku konkurenciju u disciplinama za svaku natjecateljsku kategoriju zasebno:

  1. akvatlon (plivanje 50 m i trčanje 500 m) za U9,
  2. akvatlon (plivanje 100 m i trčanje 1000 m) za U11,
  3. supersprint triatlon (plivanje 375 m, bicikl 10 km i trčanje 2,5 km) za U13 i U15,
  4. sprint triatlon (plivanje 750 m, bicikl 20 km i trčanje 5 km) za U17, U19, U23 i sve seniorske kategorije.

Raspis natjecanja je jedinstven kao i raspored i satnica za svako kolo pojedine utrke.

Pravo nastupa na završnom natjecanju HTL-a koje je ujedno i državno prvenstvo, ostvaruje najboljih 50 natjecatelja i 30 natjecateljica po pojedinoj disciplini, a prema redoslijedu u koje ulaze 2 (dva) najbolja plasmana iz kvalifikacijskih utrka, uz minimalno 2 nastupa. Od ukupnog broja od 50 natjecatelja i 30 natjecateljica ulazi minimalno 20 juniora i 15 juniorki, bez obzira na ukupni plasman na ljestvici HTL-a, a nadalje prema stanju na bodovnoj ljestvici. Pravo nastupa na završnom natjecanju HTL-a također ostvaruju svi natjecatelji uvršteni na World Triathlon Ranking ili ETU Ranking ljestvici temeljem bodova ostvarenim na natjecanjima razine europskog kupa, svjetskog kupa ili WTS-a.

Croatian Triathlon Federation

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com