KRITERIJI ZA ULAZAK

Kriteriji za ulazak u Reprezentaciju

Ciljevi HTS-a i Reprezentacije HTS-a

 1. Olimpijske Igre i Europske Igre
 2. Svjetska serija/Svjetski kupovi i prvenstva/Europski kupovi i prvenstva
 3. Razvojni programi HTS-a

Reprezentacija Hrvatske

Hrvatska reprezentacija u triatlonu je mala reprezentacija po broju sportaša i uspoređujući je s reprezentacijama u ostalim razvijenim (ovo se odnosi na „triatlonski razvijene“) zemljama, deficitarna je po mnogim pitanjima.

Također, Hrvatski triatlon savez raspolaže s proračunom koji ne može zadovoljiti sve potrebe jednog ambicioznog saveza.

Dakle, u konačnu financijsku strukturu (odnosno podjelu prema stavkama) ulazi mnogo stavki koje ovise o proračunu.

Hrvatski triatlon savez je ipak odlučio veliki dio financijske strukture posvetiti razvoju i napretku sportaša (kroz razvojne projekte saveza) i natjecanjima kao i pripremama reprezentativaca.

Reprezentacija Hrvatske imati će svoj uži sastav (do dva pojedinca po kategoriji, kategorije prema ITU) i svoj širi sastav (maksimalni broj pojedinaca po kategoriji koji mogu nastupati na pojedinom natjecanju, i naravno ovisno o financijskoj konstrukciji za svako pojedino natjecanje).

Također, valja napomenuti da TRENERI ili osobe vezane uz trenažani proces pojedinog sportaša imaju obvezu (barem 1x godišnje) u sudjelovanju organizacije, vođenja puta ili ispomoći pri organizciji istih. Sportaši čiji treneri NEOPRAVDANO ne sudjeluju u navedenom, neće moći pristupiti Reprezentaciji.

Kriteriji

Uži sastav reprezentacije: do dva pojedinca po kategoriji, repreznatcija za velika natjecanja: Svjetsko i Europsko prvenstvo.

Kriteriji za ulazak u uži sastav reprezentacije su (sportaši s najviše ostvarenih kriterija ulaze u reprezentaciju):

 1. Sportaši/ce koji su odabrani u Razvojne programe HOO-a, ETU-a i ITU-a.
 2. Sportaši/ce koji su se dokazali kao najbolji hrvatski predstavnici na Europskim i Svjetskim kupovima i godišnjoj rang ljestvici, kao i drugim međunarodnim natjecanjima.
 3. Sportaši/ce koji su osvojili 1., 2. ili 3.mjesto (muška konkurencija) i 1. – 2. mjesto (ženska konkurencija) na PH u olimpijskoj disciplini sukladno godištu i kategoriji u kojoj nastupaju.
 4. Sportaši/ce koji su odradili 1-2 kampa Reprezentacije.
 5. Sportaši/ce koji su imali najbolje rezultate na plivačkom testiranju, koje je proveo nacionalni Savez.
 6. Sportaši/ce odnosno treneri sportaša također mogu priložiti rezultate na ostalim natjecanjima kao i rezultate u srodnim sportovima (srednje i dugoprugaška atletika, srednje i dugoprugaško plivanje i biciklizam..) kako bi se dobio bolji uvid u trenutnu kvalitetu kandidata za Reprezentaciju.

Širi sastav reprezentacije: reprezentacija za nastup na Europskim kupovima na koje se ide kombijima ili autobusima, Balkansko prvenstvo i ostale međunarodne utrke.

Kriteriji za ulazak u širi sastav reprezentacije su (sportaši sa najviše ostvarenih kriterija ulaze u reprezentaciju):

 1. Sportaši koji su se dokazali kao na europskim i svjetskim kupovima, i godišnjoj rang ljestvici, kao i drugim međunarodnim natjecanjima.
 2. Sportaši koji su osvojili 1.-5.mjesto (muška konkurencija) i 1.-2. mjesto (ženska konkurencija) na PH u olimpijskoj disciplini sukladno godištu i kategoriji u kojoj nastupaju.
 3. Sportaši koji su odradili 1-2 Kampa reprezentacije.
 4. Sportaši koji su imali slijedeće najbolje rezultate na plivačkom testiranju, koje je proveo nacionalni savez.
 5. Sportaši odnosno treneri sportaša također mogu priložiti rezultate na ostalim natjecanjima kao i rezultate u srodnim sportovima (srednje i dugoprugaška atletika, srednje i dugoprugaško plivanje i biciklizam..) kako bi se dobio bolji uvid u trenutnu kvalitetu kandidata za rep.
 6. Također, uzimati će se u obzir trenutne mogućnosti sportaša koje će procjenjivati SD u suradnji s trenerom pojedinog sportaša.

Napomena:

Za svako POJEDINO natjecanje određivati će se sastav reprezentacije, prema kriterijima za ulazak u Reprezentaciju, ovisno o kvotama za pojedino natjecanje i trenutne financijske mogućnosti HTS-a.
Kao najvažniji parametar pri određivanju točnog broja natjecatelja po kategoriji vršiti će SD prema vlastitoj procjeni za mogućnost ostvarivanja kvalitetnog rezultata.

U Zagrebu, 4.ožujka 2016.

Vladimir Žic

Sportski direktor Hrvatskog triatlon saveza

 

Croatian Triathlon Federation