ČETVRTKOM PREDSTAVLJAMO: TRIATLON KLUB MATULJI

 • Naziv: TK Matulji
 • Adresa: Kvarnerska cesta 3, Matulji
 • Godina osnivanja: 2010.
 • Broj članova: 60
 • Ustrojstvo kluba: Upravni odbor kojeg sačinjava 5 članova:  Zlatko Saračević, Marko Hanza, Domagoj Pauković, Franko Faustini kao predsjednik i Marin Babin kao sportski direktor, tajnicu kluba je Anita Babin.

Triatlon klub “Matulji” sa sjedištem u Matuljima, Kvarnerska cesta br. 3 osnovan je dana 02. kolovoza 2010. godine odlukom osnivačke Skupštine koju su sačinjavali predsjednik Franko Faustini, tadašnja pod predsjednica Anita Faustini i tajnik Davor Tkalac. Na izbornoj sjednici kluba u 2018. godini, osniva se po prvi puta i Upravni odbor kojeg sačinjava 5 članova:  Zlatko Saračević, Marko Hanza, Domagoj Pauković, Franko Faustini kao predsjednik i Marin Babin kao sportski direktor, te je za tajnicu izabrana Anita Babin.

Osnovni sadržaj djelatnosti kluba je: poticanje i promicanje Triatlon sporta, okupljanje mladeži i građana radi bavljenja sportom, sudjelovanje u domaćim i međunarodnim triatlon natjecanjima, organiziranje sportskih natjecanja, stalno usavršavanje takmičara, suradnja s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i klubovima u zemlji I inozemstvu.

U skladu sa Statutom i idejom vodiljom, klub započinje svoj rad 2010. sa najmlađim uzrastom, treninzi  se sprovode pod vodstvom predsjednika Franka Faustini uz pomoć Monike Faustini, po uputama klupskog kineziologa Ivana Marenčića koji sudjeluje u radu kluba sve do početka 2020. godine kada ga na toj poziciji zamjenjuje naša vrsna i višestruko nagrađivana triatlonka Iva Tomić-Smojver. Plivački segment povjeren je treneru Gregoru Stadaasu, licenciranom treneru plivanja i instruktoru triatlona, koji se i sam počinje baviti triatlonom, te se radi svoje trenerske izvrsnosti i svestranosti, kroz iskustvo stečeno u godinama rada u klubu, potvrđuje kao glavni trener i koordinator.

Kako je klub rastao iz godine u godinu, tako je rasla i potreba za većim brojem trenera. Zahvaljujući programu stručnog osposobljavanja trenerskog kadra provedenog od strane HIK-a (Hrvatskog instituta za kineziologiju) u 2019-2020 god. u suradnji sa predsjednikom HTS-a Mariom Kasović, TKM danas može računati na trenersku angažiranost svojih 6 instruktora triatlona: uz već navedenog Gregora Stadaasa, tu su nam Franko Faustini, Marin Babin, Domagoj Pauković, Monika Faustini i Marko Hanza,  koji pokrivaju pojedine segmente treninga.

Klub aktivno radi na promoviranju triatlona među djecom s ciljem privlačenja što većeg broja djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U okviru kluba djeluje “TKM škola triatlona” gdje djeca savladavaju osnove ovog zanimljivog olimpijskog sporta – plivanje, biciklizam i trčanje. TKM škola triatlona je podijeljena u 3 razvojne skupine:

 • “Mravci triatlonci” – vođeni od strane trenerica Martina Vadlja i Monika Faustini, su djeca predškolskog i školskog  uzrasta koju se kroz prilagođena 4 treninga tjedno u dvorani, na bazenu i na biciklističkoj stazi motivira na usvajanje motoričkih osnova neophodnim za njihov pravilan razvoj te ih se uvodi u na daljnje bavljenje triatlonom.
 • “Super brzići” su naša grupa natjecatelja Početnika A i B, djeca od 7 do 12 godina, koja se kroz zabavne ali zahtjevne treninge pripremaju za akvatlone i duatlone, te o njima brine naš najizdržljiviji triatlonac Marin Babin.
 • Kadeti i juniori svoj trenažni ciklus odrađuju pod budnim okom trenera Gregora koji se osim za plivački segment brine i za njihov trkački napredak, dok su organizirani biciklistički treninzi povjereni našim iskusnim triatloncima Marku Hanza i Domagoju Pauković. Za povezanost ove grupe mladih sportaša zaslužni su i učestali treninzi planinarenja kao i sportski kampovi u organizaciji kluba.

Osim treninga, triatlon klub “Matulji” organizira i triatlon utrku “TRIOP” na Preluku koja je započela 2012. godine kao duatlon, te je 2019.  imala svoje 5. triatlon izdanje kao utrka Prvenstva i Kupa Hrvatske. Od 2018. godine Triatlon Klub “Matulji” ulazi u međunarodni Alpe-Adria Triatlon Kup kao jedan od organizatora, te je TRIOP utrka uvrštena uz bok utrkama u Italiji, Sloveniji i Austriji. TRIOP utrka je višegodišnji dobitnik “Nagrade za najbolju sportsku manifestaciju” dodijeljenu od strane Općine Matulji u 2018. i 2019. godini. 

U kratkoj ali aktivnostima sadržajnoj povijesti, klub danas broji više od 60 članova svih uzrasta. Klub redovito sudjeluje na mnogobrojnim domaćim i inozemnim natjecanjima, na kojima ostvaruje zapažene rezultate te su naši natjecatelji dobitnici više stotina medalja na godišnjoj razini. Svi uspjesi su rezultati upornog rada i kontinuiranog usavršavanja na treninzima koji se odvijaju na tjednoj bazi od 13 sati tjedno, pod stručnim i motivirajućim vodstvom trenera.

Od značajnijih rezultata ostvarenih od strane naših triatlonaca izdvajamo:

 • Prvakinja Hrvatske u Akvatlonu POČ A i B
 • Prvak Hrvatske u supersprintu mlađi kadeti
 • Viceprvak Hrvatske 2019. godine u kategoriji kadeti
 • višegodišnja Prvakinja Hrvatske u kategoriji Ž45
 • mnogobrojne pobjednike Kupa Hrvatske u pojedinim kategorijama
 • odlazak kadeta na Balkansko Prvenstvo 2018. godine u Makedoniji te 2017. u Bugarskoj
 • sudjelovanje na Europskom juniorskom kupu

Između ostalog, Triatlon klub “Matulji” može se pohvaliti i sljedećim uspjesima i zanimljivostima: 

 • Domagoj Pauković je naš član sa najvećim brojem utrka odrađenim u periodu od jedne godine, 2019. godine odradio je 30 utrka među kojima i mnogobrojne inozemne utrkama srednje dugog i dugog triatlona (u organizaciji Ironmana, Challenge Family itd.);
 • Marin Babin je naš član sa najdužom odrađenom utrkom: 2019. godine uspješno je završio svoj 1. Dupli Ultra triatlon u Emsdettenu, Njemačka.
 • Sunčana Smokvina Hanza je naša najnagrađivanija triatlonka sa najvećim brojem osvojenih zlatnih medalja
 • Naš predsjednik Franko Faustini prije svoje 50. godine okušao se u srednje dugom triatlonu uspješno završivši Ironman Pula 2016.

Fotografija preuzeta iz arhive TK Matulji