ČETVRTKOM PREDSTAVLJAMO: TRIATLON KLUB PETAR ZRINSKI

  • Naziv: TK Petar Zrinski
  • Adresa: Rudeška cesta 236, Zagreb
  • Web adresa: www.zrinski-triatlon.hr
  • Godina osnivanja: 1999
  • Broj članova: 105
  • Ustrojstvo: Ivan Ivezić – predsjednik, Ivana Markov – sportski direktor

Triatlon klub «Petar Zrinski» osnovan je 1999. godine nakon 2. Svjetskih vojnih igara u Zagrebu. Ekipa ljudi je nakon vrlo uspješno organizirane triatlonske utrke na Svjetskim vojnim igrama načinila još jedan korak dalje i osnovala klub koji upravo ovih dana slavi svoju 21. godišnjicu postojanja i trenutno spada u red najboljih triatlonskih klubova u ovom dijelu Europe. Triatlon Klub Petar Zrinski trenutno broji preko 100 članova, od čega 60 natjecatelja.

Njihovi sportaši svake godine osim što postižu zapažene rezultate na međunarodnoj sceni i u Hrvatskoj svake godine kontinuirano osvajaju naslove državnih prvaka po svim dobnim kategorijama i u muškoj i u ženskoj konkurenciji te osvajaju i naslove pobjednika Kupa Hrvatske u triatlonu također u svim kategorijama.

Posljednjih nekoliko godina fokus su stavili na rad sa mladim natjecateljicama i natjecateljima.  Naslove prvaka Balkana u juniorskoj konkurenciji 2017. osvojili su njihovi članovi i to u ženskoj konkurenciji Zara Baković, a u muškoj  Luka Dumančić. Njihov klupski juniorski trojac: Zara Baković, Luka Dumančić i Fran Tisaj doprinijeli su da je Hrvatska 2017. godine zauzela 6. mjesto na ljestvici najboljih Europskih reprezentacija u kategoriji 28 država. Zara Baković ostvarila je kriterijske rezultate za ulazak u Razvojni program HOO-a 2018. i 2019. godine. Prošle godine je naslov državnog prvaka u mlađoj  kadetskoj kategoriji u triatlonu, duatlonu i akvatlonu odnio Karlo Brebrić dok je ove godine njihov Jan Štefanac osvojio naslov državnog prvaka u triatlonu u istoj kategoriji. Ovogodišnja najbolja natjecateljica Nika Rimaj postala apsolutna državna prvakinja u sprint duatlonu.

Osim toga, TK Petar Zrinski je klub sa dugogodišnjom tradicijom stvaranja sportaša od najmlađih kategorija do seniora. Jedini su klub u Hrvatskoj, a i u regiji koji je imao 2 kandidata (jedini ikada u triatlonu) za Olimpijske igre i to Zvonko Čubrić, OI Peking 2008., te Daria Pletikapa za OI u Riu 2016.

Klub osim što ima uspjeha na sportskom planu imao je uspjeha u organizaciji velikih triatlonskih natjecanja, od 2. Svjetskih vojnih igara, 2 ETU Prestige utrke, ITU bodovnu utrku za Svjetski kup, te više državnih prvenstava.

Ciljevi kluba su promicanje, unapređivanje i razvitak triatlona i svih njegovih grana na području Grada Zagreba, okupljanje građana svih dobnih uzrasta radi bavljenja sportom, sudjelovanje u domaćim i međunarodnim natjecanjima, organiziranje sportskih natjecanja, stalno usavršavanje te suradnja s drugim klubovima u zemlji i inozemstvu.

Triatlon klub “Petar Zrinski” kontinuirano djeluje 21 godinu. U tom periodu rada stoji niz godina tradicije i stvaranja vrhunskih sportaša. Klub je izrazito ponosan na sve svoje članove kao i na sve njihove dosadašnje  uspjehe.

Fotografije iz arhive TK Petar Zrinski