ČETVRTKOM PREDSTAVLJAMO: TRIATLON KLUB VARAŽDIN

  • Naziv: TK Varaždin
  • Adresa: Jalkovečka 45  Varaždin
  • Web adresa: www.triatlonklubvarazdin.hr
  • Godina osnivanja: 2007
  • Broj članova: 15
  • Ustrojstvo: Predsjednik – Teodor Pichler, dopredsjednik –Ljubo Pejić, tajnik – Tihomir Kramarić, treneri – Zlatko Sir i Dragutin Dolenec

        Zametak TK Varaždina seže u 70-te godine, kad se je malena ekipa okupila na Dravi skupljajući razne multisportske vještine. Svi zajedno su djelovali supstancijalno u više sportova i u više klubova. Temeljni sport im bio je plivanje u Dravi koja je nekada je bila brza, hirovita i virovita rijeka u kojoj su se utapljali izvrsni plivaći.  Odmah do plivanja bilo im je neizbježno kros trčanje po vrbicima, pa mali nogomet i veslanje. Danas te sportove zovu triatlon, kvadraton itd. Jasno da tada to nisu znali a nije im ni bilo ni bitno. Bitno je bilo biti veseo i zdrav u prekrasnom neizbježnom ženskom društvu.

Na Dravu su dolazili natjeravanjem na biciklima “kontrašima” i prvim sportskim čeličnim biciklom ROG sa 5 brzina, kojeg još uvijek posjeduje kao raritet predsjednik TK Varaždina. Borko Prvan i predsjednik TK Varaždin Teodor Pichler, zajedno su tada dijelili klupske boje TK Zagreba. 19.04.2008. organizirali su duatlon sa najstarijim biciklima pa je tom prigodom ovjekovječen, taj bicikl kao najstariji u HTS-u. Obje plakete imaju posebno mjesto među mnogim pokalima i priznanjima kluba. 

 Na Dravi su imali dnevne zanimacije, nabijajući kondiciju za večer kad su prelazili na borilačke sportove, karate, boks, judo pod vodstvom dr. Marijana Mlinarića, pionira karatea u Hrvatskoj (za ove države bio je ministar policije  2003.-2005.g).

 Treba spomenuti da od tih “Dravaša”  mnogi su bili poznati sportaši u državi, u Europi ali bilo je i svjetskih prvaka. Taj multisportski duh sačuvan je sve do današnjih dana u TK Varaždinu.

Klub je osnovan na inicijativu Teodor Pichlera i još dvojice poznatih sportaša. 2007. g. zbog određene konstelacije u klubu došlo je do malog pomicanja u članstvu. Od toga trenutka članova je samo 15. Trojica sa licencom, ostali su amateri. Posebno treba spomenuti  da član kluba ne mora biti supersportaš to nije primarno ali bez moralnih kvaliteta nije moguće biti član.   

   2008. g. klub pokreće triatlon i duatlon ligu na Aqua jezeru. Na triatlon ligu dolazili su poznati triatlonci iz susjednih država a po brojnosti su trke bile u rangu trka HTS-a. 

     Klub je u prvoj godini postojanja (2008.) bio viceprvak Hrvatske u klasičnom duatlonu u Donjoj Stubici. Predsjednik kluba je 2007. g. osvojio Triatlonski kup u kategoriji i osvajao ga je ukupno za redom 6 puta. Još je dva puta osvojio isti kup 2019. i 2020. Dva puta je osvojio i Duatlonski kup Hrvatske te u raznim disciplinama državna prvenstva. U 2011. od osam disciplina u sedam puta je bio državni prvak. Od 2011. odlazi na trke u Sloveniju, Italiju i Austriju na njihove kupove. Značajni rezultati su mu: pet puta osvaja triatlonski  kup ALPE ADRIA  U 2015. postaje član kluba HSV Triathlon Kärnten Klagenfurt. Za taj klub osvaja austrijski multisportski kup 5 puta, od 2016. do 2019. oba kupa KTRV i AATC osvaja zaredom četiri puta. Bio je i austrijski državni prvak 2018. u akvatlonu i 2019. vice prvak Iceman Austrije u zimskom triatlonu. Ima i titulu Wörthersee HERO  koju nose 14 triatlonaca raznih nacionalnosti, jedan čak iz Costa Rica. Prema kraju karijere sa 70 godina ima uspješan nastup na sprintu Spartana, među mlađarijom kao najstariji učesnik.

Do njega su još dvojica sa licencama Zvonimir Tumpić koji je uspješno nastupao kao najstariji triatlonac u Hrvatskoj sa licencom. Više puta državni prvak te sa inozemnim uspjesima u raznim disciplinama po Sloveniji. U zadnje vrijeme uspješno nastupa po Austriji. 2018. na državnom prvenstvu u akvatlonu bio je treći u kat M70.

Tu je i nešto mlađi, u kat. M60, uspješan multisportaš, Zlatko Sir, poznati trener. On je od 2018. osvojio u kategoriji 2 Triatlonska kupa i 1 Multisportski kup.