OLIMPIJSKE IGRE STARTAJU 23. SRPNJA 2021.

Olimpijske igre Tokio 2020. održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

Odluku su podržale sve međunarodne federacije ljetnih sportova i svi nacionalni olimpijski odbori (NOO). Novi termini gotovo se podudaraju s prvotno planiranima za 2020. godinu (OI od 24. srpnja do 9. kolovoza i POI od 25. kolovoza do 6. rujna) i pružit će dovoljno vremena za završetak kvalifikacijskog procesa za Igre.

Nakon odluke, predsjednik MOO-a Thomas Bach izjavio je:

“Želim zahvaliti međunarodnim sportskim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci i kontinentalnim udruženjima nacionalnih olimpijskih odbora na velikom partnerstvu i potpori u procesu savjetovanja u posljednjih nekoliko dana. Također bih se želio zahvaliti Komisiji sportaša MOO-a, s kojom smo u stalnom kontaktu.Čovječanstvo se trenutačno nalazi u mračnom tunelu, Olimpijske igre Tokio 2020. mogu biti svjetlo na kraju tog tunela.”


Japanski premijer Shinzo Abe ponovio je spremnost japanske vlade za preuzimanje odgovornosti za održavanje uspješnih Igara. Mjere ublažavanja toplinskih problema tijekom Igara u Tokiju, planirane za 2020. godinu, domaćin će provesti i iduće godine.

Izvor: olympic.org