Završen europski juniorski kup u Zagrebu

RŠC Jarun je proteklog vikenda, a osobito u nedjelju 10. rujna ove godine bio centar triatlonskog sporta.  Sportaši i sportašice iz Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Estonije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Kazahstana, Poljske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Švicarske, Izraela i Rusije, te, naravo hrvatski predstavnici, odmjerili su snage na najbrojnijem  natjecanju ove sezone. Broj zemalja-sudionika nije začuđujuć, budući da je još lani uspješna organizacija i maksimalan broj triatlonaca tome pridonio: najviši rang natjecanja u Hrvatskoj, Europski juniorski kup, jedan je od posljednjih na kojem se love bodovi za finalnju juniorsku ljestvicu.

Tako je svoju prvu europsku povjedu upisala Austrijanka Magdalena Fruh, ispred Ruskinje Valentine Riasove i Poljakinje Junije Sanecke.

Na ovoj je utrci od naših reprezentativki uspješan nastup imala Zara Baković kojoj, čini se, dobro leže utrke u drugoj polovici godine. Sa startnim brojem 14. utrku je i završila na tom mjestu. Kada se na kraju sezone tome pribroje bodovi s natjecanja u Ruseu i šesto mjesto iz Tulcee, sportašica ima izgleda ući u razvojni program HOO-a.  Od ostalih naših predstavnica Lucija Petrović utrku je završila na 27, mjestu, Ivana Granoša i Paola Horvat bile su 31. i 32. dok je Lea Šešelja bila 34.

Pobjedu je u muškoj konkurenciji odnio Australac Calum Mc Clusky ispred Mađara Leventea Karaia i trećeplasiranog slovaka Matusa Verbovskyja.  Naš najuspješniji junior bio je Luka Grgorinić koji je utrku  završio kao 38., Fran Tisaj 48., a Luka Penić i Emil Novosad plasirali su se na  58. i 59, mjesto.  Luka Dumančić nažalost je morao odustati u trkačkom dijelu, a Filip Filošević nakon plivanja.

Na otvorenoj utrci sprint triatlona koja se bodovala i za kup Hrvatske nastupili su sportaši iz susjednih zemalja, a u budućnosti se nadamo da će i ta utrka biti popunjena domaćim natjecateljjima i natjecateljicama kojima metropola može pružiti i te kako kvalitetnu organizaciju.

Kadetska utrka – Youth bila je također međunarodnog karaktera i na njoj je nastupilo više stranih kadeta nego onih iz Hrvatske: najbrojniji su bili Mađari, zatim Makedonci, Slovenci i Srbi, a svoje su predstavnike imali i Poljska, češka i Austrija.

Rezultate otvorenih utrka možete pronaći OVDJE.

Polusatna emisija o natjecanju:

Uspješno finaliziran projekt organizacije utrke Europskog juniorskog kupa u Zagrebu u suradnji Zagrebačkog triatlonskog saveza i HTS-a dobio je sve pozitivne ocjene međunarodne tehničke delegatkinje Dore Rozse i predstavnika Izvršnog  odbora ETU-a Herwiga Grabnera te će se nastaviti i u budućnosti,   Raduje i vijest da su i drugi gradovi i klubovi zaintersirani za organizaciju višeg ranga utrka kao što su to prvenstvo Balkana i Alpe-Adria kupa koji nakon uspješne organizacije u organizaciji TK Rab pomalo pušta svoje korjenje i na jadranskoj obali.