EJK Caorle 2022

IZVJEŠTAJ: EJC CAORLE 2022.

Proteklog vikenda sportaši su nastupali na Europskom junirskom kupu u talijanskom Caorleu. Detalje o samom tijeku utrke donosi izbornik Bojan Dujković koji je sportaše vodio na natjecanje, a rezultatske liste možete pronaći OVDJE.

Za vikend naši sportaši Filip Vilenica, Niko Matas i Tin Rebić nastupili su na EJK u talijanskom Caorleu. U subotu su na rasporedu bile polufinalne utrke. Vrijeme je bilo sunčano i toplo bez vjetra te idealno za brzo utrkivanje. Distance i staza na kojima su nastupali bile su slijedeće: 300m plivanja na pješčanoj plaži na kojoj je za vrijeme polufinala bila izražena oseka te je čistog plivanja bilo do 150 m, a ostalo je bilo trčanje i skakanje; 9 kilometara bicikla u 3 kruga po ravnoj i brzoj stazi sa nekoliko tehničkih zavoja te jedan krug od 1900 m trčanja po ravnim gradskim ulicama.

Prvi je na startu bio Filip Vilenica u prvoj polufinalnoj utrci. Na samom startu ulazi u gužvu i gubi korak te se na plivanju mora probijati naprijed. Iz vode izlazi kao 16. te cijeli biciklistički segment vozi uspješno u velikoj grupi koja lovi vodećih 6 sportaša. Sa grupom ide i na trkački segment te završava utrku kao 20. Obzirom da je ovo Filipova prva utrka na EJK može se svakako okarakterizirati kao uspješna i kao veliko iskustvo za daljnji razvoj i nastupe.

U 2. polufinalu nastupio je Niko Matas. Start je bio jako dobar te se do prve bove pozicionirao dobro. Na bovi ga se povlači za nogu i potapa te tu gubi nekoliko pozicija. Iz vode izlazi kao 9. te na biciklističkom segmentu je u drugoj grupi koja lovi vodećih 7 sportaša. U zadnjem krugu na bicikli natjecatelji ispred njega se dodiruju i jedan od njih pada te je on prisiljen zaustaviti se i otkopčati sprinterice da bi izbjegao pad. U tom trenutku gubi grupu koji uspješno lovi do kraja segmenta. Na trčanje kreće sa začelja grupe koju je tek ulovio i na kraju zauzima 16. mjesto.

Posljednji od naših sportaša bio je Tin Rebić. Plivanje odrađuje dobro te iz vode izlazi kao 11. Na biciklističkom segmentu radi odličan posao i vozi u vodećoj skupini od 16 sportaša. Sa grupom kreće na trčanje koje odrađuje dobro i na kraju zauzima 13. mjesto.

Zaključak je da su naši sportaši odradili zadovoljavajuću utrku iako nije bilo plasmana u finale. Sva trojica su bila konkurentna od početka do kraja s naglaskom na hendikep koji su imali obzirom na specifičan plivački segment koji im je uglavnom prednost u normalnim uvjetima. Također treba naglasiti da je Filipu ovo bio prvi nastup na EJK i da je pokazao potencijal kao što i treba naglasiti Tinov napredak na biciklističkom i trkačkom segmentu. Sa nestrpljenjem očekujemo njihov nastup za vikend u Panevežysu gdje će im se priključiti i Marin Stipčević – zaključio je izbornik Dujković