NAJAVA: EUROPSKO PRVENSTVO ZA MATASA, BARCA I FRANKA

U danima pred nama reprezentativci Niko Matas i Gabriel Barac nastupit će na Europskom juniorskom prvenstvu koje će se u idućih nekoliko dana održavati u poljskom Olsztynu, a paratriatlonac Antonio Franko natjecat će se na EP u kategoriji PTS4.

Natjecanja za juniore predviđena su u tri kvalifikacijske utrke u petak za koje oba sportaša imaju dobre startne brojeve (Matas 3; Barac 34. tj.4 u grupi) a kojima će se određivati ulazak u A ili B finele EP. Antonio Franko startat će u subotu, 28.5. u jutarnjim satima. Prijenose subotnjih utrka možete pronaći OVDJE.

PETAK, 27.05.2022
10:50-11:20 Start Junior Men Semifinal 1 – Niko Matas
11:20-11:50 Start Junior Men Semifinal 2 – Gabriel Barac
11:50-12:20 Start Junior Men Semifinal 3

SUBOTA, 28.05.2022
08:00 Start Paratriathlon – Antonio Franko
11:55-12:25 Start Final B Junior Men
14:15-14:45 Start Final A Junior Men

Samu utrku EP s kojom Franko otvara sezonu ovogodišnjih nastupa najavio nam je izbornik paratriatlonske reprezentacije Hrvoje Vlahović

EP ove godine je vrlo specifično (COVID 19, rat u Ukrajini) i pravo nastupa u kategoriji PTS4 (gdje nastupa i Antonio) je izborilo samo 8 natjecatelja, od kojih je jedan (englez Taylor – 3.na svjetskoj rang listi) odustao i neće nastupiti. Bez obzira na manji broj natjecatelja, konkurencija je jaka, nastupa Francuz Hanquinquant koji je europski, svjetski i paraolimpijski pobjednik. Također, od ove godine u kategoriji PTS4 nastupa i Francuz Baele koji je do sada nastupao u kategoriji slabijeg oštećenja (PTS5). Kako se do sada na natjecanjima nismo susretali s ovim sportašem, ne znamo koje su njegove maksimalne mogućnosti. Ono što vidimo po dosadašnjim nastupima u kategoriji PTS5, Baele će konkurirati za postolje. Pored njih dvojice nastupa tu je i Španjolac Sánchez Palomero, osvajač europskih, svjetskih i paraolimpijskih odličja.

Sve ovo govori u prilog maksimalno jake konkurencije i Antoniu će na utrci biti jako teško i izazovno. Međutim, Antonio je u jakom ritmu, treniramo jako dobro, testovi na treninzima pokazuju znatan napredak u svim disciplinama i stoga očekujemo dobar rezultat u smislu vremena koje će Antonio ostvariti na utrci. Hoće li to biti dosta za 2., 3. ili nižu poziciju na kraju, pokazati će sama utrka jer između 2.-4/5. mjesta neće biti velike vremenske razlike. Prvo mjesto je vrlo vjerojatno rezervirano za Hanquinquanta koji će utrku rutinski odraditi ne bude li imao nekakvih problema tijekom natjecanja. Dakle, očekujem dobar i kvalitetan nastup Antonia i borbu za postolje ako se sve posloži. Nastupiti će po prvi put s novom ortoprotezom pa još ne znamo kako će tijelo reagirati na utrci. Najbitnije je osvojiti što više bodova, kako bi uz slijedeće dvije utrke (Besancon/FRA i A Coruna/ŠPA) Antonio došao među 8-10 najboljih na svjetskoj rang listi. Sve to pokušati ćemo zaključiti na utrci svjetske serije u Swansea/ENG i na svjetskom prvenstvu u Abu Dhabi gdje nam je cilj ući u borbu za 1-5.mjesto. Ovo je izrazito bitna godina/sezona iako nije kvalifikacijska za paraolimpijske igre Pariz 2024. Što više bodova Antonio osvoji ove sezone, biti će bolje pozicioniran na svjetskoj rang listi, a to onda omogućuje nastupe na utrkama iduće dvije godine koje se boduju za POI Pariz. – zaključio je Vlahović.